SEPSISZENTGYÖRGYÖN VENDÉGSZEREPEL A TOMPA MIKLÓS TÁRSULAT KÉT DOSZTOJEVSZKIJ-ELŐADÁSA

25.11.2019
SEPSISZENTGYÖRGYÖN VENDÉGSZEREPEL A TOMPA MIKLÓS TÁRSULAT KÉT DOSZTOJEVSZKIJ-ELŐADÁSA

SEPSISZENTGYÖRGYÖN VENDÉGSZEREPEL A TOMPA MIKLÓS TÁRSULAT KÉT DOSZTOJEVSZKIJ-ELŐADÁSA

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata két Dosztojevszkij-adaptációval, a Karamazovok és a Bűn és bűnhődés regény alapján készült Raszkolnyikov előadásokkal vendégszerepel december elején a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban. Mindkét előadás Albu István rendezésében került színrevitelre, a Karamazovok előadást hatodik évada játssza a Társulat, a Raszkolnyikov pedig az idei évad első bemutatójaként került a Színház műsorkínálatába.

Dosztojevszkij halhatatlan klasszikusából, a Bűn és bűnhődésből készült Raszkolnyikov című színházi adaptáció egy 19. század közepén élő, szentpétervári fiatalember történetét tárja elénk, amely a végzetes ideológiák által átitatott világunk megértéséhez nyújthat segítséget. Az előadás során a főhősnek, az eszméje által vezérelt gyilkosnak, a meghasonlott Rogyion Romanovics Raszkolnyikovnak nem annyira a tette, mint inkább annak regénybeli megítélése kerül fókuszba. A bűnös és/vagy áldozat kérdése helyett sokkal inkább a kinek van igaza? problematika mentén próbálja megfejteni az életkioltás vágyának eredőjét.

Szereposztás: Raszkolnyikov: Varga Balázs, Porfirij: Bíró József, Szonya: Kiss Bora. Dramaturg, fordító: Gyürky Katalin. Díszlettervező: Tenkei Tibor. Jelmeztervező: Szőke Zsuzsi. Koreográfus: Macaveiu Blanka. Zeneszerző: Bocsárdi Magor. Rendező: Albu István.
Az előadásra december 3-án, kedden este 7 órától kerül sor a Háromszék Táncstúdióban. Az előadás 12 éven felüli nézőknek ajánlott. Időtartama: 1 óra 50 perc, szünet nélkül.

A F.M. Dosztojevszkij – Richard Crane: Karamazovok című előadás nem egyszerűen színpadi adaptáció Dosztojevszkij remekművéből; Richard Crane kiemelte a történetből a regény központi szereplőit, a négy főhőst, és velük játszatja el a többi figurát is. A színrevitt mű cselekménye bölcseleti-etikai mondanivaló köré csoportosul, hősei az orosz társadalom archetipikus egyéniségei, nagy esélyek hordozói, egymás spiritualizált tükörképei – mindez kortárs színpadi nyelven fogalmazva.

Az előadás szereplői: Bokor Barna, Galló Ernő, László Csaba és Tollas Gábor. Jelmeztervező: Bocskai Gyopár. Díszlettervező: Tenkei Tibor. Rendező: Albu István.

Az előadásra december 4-én, szerdán este 7 órától kerül sor a Háromszék Táncstúdióban.
Az előadás 14 éven felüli nézők számára ajánlott. Időtartama: 1 óra 30 perc, szünet nélkül.

Jegyek válthatók a Tamási Áron Színház jegypénztárában, valamint a www.biletmaster.ro honlapon.

***A Tompa Miklós Társulat vendégjátéka a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség – Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.***


Havi műsor

Július - 2020
V H K S C P S
  01 02 03 04
05 06 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
SEPSISZENTGYÖRGYÖN VENDÉGSZEREPEL A TOMPA MIKLÓS TÁRSULAT KÉT DOSZTOJEVSZKIJ-ELŐADÁSA

Teatrul Național Târgu-Mureș
este o instituție subordonată
Ministerului Culturii și Identităţii Naţionale

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház
fenntartója a
Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma