GÁSPÁRIK ATTILA

Vezetőség

                                             ARS POETICA

Művészet volt kihagyni – mondja a műsorvezető egy focimeccs közben. Ahogy ő él, az művészet – mondja X Y-ról. Ez olyan művészi… – mondja sokszor zavarában az ember egy értelmetlen ábrákkal zsúfolt vászon előtt.  A sor folytatható… Naponta az élet minden területén, különböző formákban találkozunk a művészet szóval és annak különféle értelmeivel, értelmezéseivel. Nekünk, akik a művészetért és a művészetből élünk, illik ilyenkor bölcsen, huncutul, fölényesen mosolyogni, ravasznak tűnő fintorok mögé bújni, hümmögni.

De vajon mi tudjuk, mi a művészet? 

A magam részéről nap, mint nap keresem a helynek, időnek, kifejező eszközöknek megfelelő választ. Azt biztosan tudom, hogy számomra, számunkra a művészet a valóság megismerésének az egyik formája. Továbbá már azt is tudjuk, hogy ez a forma idővel folyamatosan változik. Az idő meg nem csupán az óra mutatóinak változása.  A legtöbb, amit tehetünk, hogy kérdéseket teszünk fel, amelyekre mindenki maga kell megkeresse a választ. A jó kérdés provokatív, őszinte, humoros, drámai, ahogyan a rá született válaszok is azok lesznek. A jó kérdések átlépnek közhelyeket, korábbi, bevált recepteket, beidegződéseket, etnikai határokat, konzervatív formákat. Szabadon nyargalnak, mert az ember is szabadnak születik. 

A színházunk a múltból táplálkozik, reagál a mára és kérdéseket tesz fel a jövőről, lehetőleg olyan formában, ahogyan azt eddig mások még nem tették. 

Tartsanak velünk, mert egyedül… nem megy. 

 

GÁSPÁRIK ATTILA

vezérigazgató

 

KERESZTES ATTILA

Vezetőség

A színház valamennyi közül a legaktuálisabb, leginkább időhöz kötött művészet, az örök jelen művészete, amely mindig a máról szól a mának, reflektálva szűkebb és tágabb társadalmi, földrajzi és szellemi környezetére.

Shakespeare óta közhelynek számít, hogy a színház tükröt tart a világnak és egyben önmagának is, alkalmat teremt az önmagunkkal való szembenézésre, önmagunkra való rákérdezésre, annak minden gyötrelmével és felemelő érzésével együtt. Azon kevés fórumok közé tartozik, amely a különböző közegből érkező emberek számára lehetőséget teremt az önmagukkal és egymással való szellemi találkozásra.

Ezt a csodát kell megszülnünk minden előadásban.

KERESZTES ATTILA

művészeti igazgató

Havi műsor

Augusztus - 2020
V H K S C P S
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  
Vezetőség

Teatrul Național Târgu-Mureș
este o instituție subordonată
Ministerului Culturii și Identităţii Naţionale

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház
fenntartója a
Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma