Lift

  • Lift
  • Lift
  • Lift
  • Lift
  • Lift
  • Lift

boys will be boys

 

A lift a legkisebb olyan tér, ahol szorosan lehetünk egymás mellett anélkül, hogy kapcsolatba kerülnénk. A lift mindig tart valahová. Mehet fölfelé, mehet lefelé, de ha egyszer csak ELAKAD, akkor bármi megtörténhet…

 

Előadók: Deák Zoltán, Szekrényes László, Veres Nagy Attila

Koreográfus: Fehér Ferenc

Zene: Fehér Ferenc

Fénytechnikus: Szabó Huba

Hangtechnikus: Chirițescu György

Öltöztetőnő: Both Melinda

Ügyelő: Bartók Enikő


Ferenc Fehér, budapesti táncos és koreográfus, a magyar kortárs táncművészet egyik meghatározó alakja. Produkcióinak, fellépéseinek számottevő része külföldi színpadokon jön létre, számos hazai és külföldi díjban, elismerésben részesült az évek során. Virtuozitása, a különféle táncos iskoláktól való függetlensége, akrobatikus képességei, fizikai ereje és szuggesztivitása a magyar táncművészet egyik legizgalmasabb alakjává avatják. 2013-tól visszatérő alkotó az M Studio-nál.

/Mély ösztönösséget sejtető mozgása önállító kitárulkozással párosul. Ez az intenzív jelenlét, amit nem lehet válasz nélkül hagyni. Zavartan köhécselni kell vagy megbabonázottan bámulni a folyamatosan mozgásban lévő testre./ (Balkon, 2002/07,08)

A 2005-ben alakult M Studio egy sajátos színházi nyelvet követő társulat, melynek székhelye Sepsiszentgyörgyön található. Mozgásszínházi társulatként olyan műfajt képvisel, amely Romániában egyedülálló illetve olyan sajátos nyelven beszél a világról, amely a fizikai színház, a kortárs tánc, a költői színház, a vizualitás és a próza közötti hullámzásból születik meg.Kritika részletek

• Szerző: Szerda Zsófi

hetnap.rs/cikk/A-tizedikrol-a-foldszintre-es-vissza-26355.html

A tizedikről a földszintre és vissza

Egy dinamikus, precíz, jól olvasható előadás a Lift (...)

Hiszen férfiakról szól ez az előadás. És mit láttunk a színpadon? Három férfit, aki belép ebbe a kis térbe, majd a végén kilép. Mindaz, ami történik velük, az csak ott történik meg. Három üzletembert látunk, három öltönyöst, akik egy liftben zötyögnek, egy közös térben, buszban, villamoson, metróban, nagyvárosban zötyögnek. Látjuk azt a képet, amelyet mutatni szeretnének magukról, de látjuk a belső frusztrációik, a lelki rezdüléseik kivetülését is. Látszólag jegyzetelnek, és nyugodtak, de belül szétfeszíti őket a stressz és az ideg. A három táncosnak egyáltalán nincs könnyű dolga ebben az aprócska, kétszer kétméteres térben, hiszen nem hagyhatják el azt, ott kell táncolniuk, ott kell mozogniuk. Olyan ez, mint a leszűkült élettereink, a nagyvárosok aprócska garzonlakásainak fojtogató falai. Eszembe is jut Amai, a mongol barátom mondata: „Milyen furcsa, hogy itt ilyen közel laktok egymáshoz... Belátok a szomszéd ablakán, és látom az életét.” És valóban.

• Szerző: Varga Anikó

https://www.reflexfest.ro/hu/news/pont/

 Fehér Ferenc koreográfiájának hívó szava egyszerre konkrét és elvont: az üzleti-ipari környezet, a lift modern, semleges tere, az átmenetiség, kihagyás, szuszpansz állapotai, az utazással töltött holt idő, amely a fantáziajátékokra nyílik, a bezártság mind-mind eszünkbe juthat róla. Alig 2×2 méteres a tánctér, ahová a kezdésre váró, öltönyben ácsorgó három táncos belép, hogy kezdetét vegye egy sűrű, intenzív utazás. Fehér nem csak a térrel sűrít, hanem a fényhasználattal is: pont a belépés mozdulatát nem látjuk, hirtelen lesz sötét, és egy pillanat múlva a három menedzser-figurát már a várakozás unott pózaiban pillantjuk meg. A filmes snittelés felgyorsítja és kitágítja az időt; a mindennapi pózok statikusságából és a három alak elkülönüléséből finoman, fokozatosan vezet át a koreográfia az érintkezésbe, impulzív, olykor harcba forduló jelenetekig fokozódva. A komoly férfiúkból előbukkannak a játszó- és küzdőtéren bunyózó kisfiúk, akik véresen vicces Mortal Kombat-bemutatót tartanak a homokozóban. Amiből Fehér szintén hirtelen fényváltással lép vissza a mobiljukat görgető, maguk elé bámuló felnőttekhez. Asszociatív, vicces, jól kidolgozott munka a Lift, azt éreztem, hogy a mozgás komplexebb megfogalmazását tükrözi Fehér előző M Studiós koreográfiáihoz képest, ami vélhetően a sokadik közös munka hozadéka is.

Havi műsor

Július - 2020
V H K S C P S
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Lift

Teatrul Național Târgu-Mureș
este o instituție subordonată
Ministerului Culturii și Identităţii Naţionale

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház
fenntartója a
Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma