ZSÓTÉR SÁNDOR RENDEZÉSÉBEN HAUPTMANN: A PATKÁNYOK, MAROSVÁSÁRHELYEN

02.03.2019
ZSÓTÉR SÁNDOR RENDEZÉSÉBEN  HAUPTMANN: A PATKÁNYOK,  MAROSVÁSÁRHELYEN

ZSÓTÉR SÁNDOR RENDEZÉSÉBEN  HAUPTMANN: A PATKÁNYOK,  MAROSVÁSÁRHELYEN

ZSÓTÉR SÁNDOR RENDEZÉSÉBEN  HAUPTMANN: A PATKÁNYOK,  MAROSVÁSÁRHELYEN

Zsótér Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező első alkalommal dolgozik Erdélyben. Gerhart Hauptmann: A PATKÁNYOK című drámáját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeivel viszi színre. 

Színész, rendező, dramaturg, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója, osztályvezető tanára Budapesten. Pályája során előbb dramaturgként, majd rendezőként dolgozott jelentős magyarországi színházakban (Zalaegerszegen, Szolnokon, Nyíregyházán, Miskolcon, Egerben, Szegeden, Kecskeméten, Budapesten, stb.), miközben számos filmben is játszott (Szerencsés Dániel, Szellemidézés, Vonzások és választások, Hótreál, Ébredés, Fehér isten, Saul fia, A Viszkis). 

A Tompa Miklós Társulattal a 2018 márciusában tartott Showkeys miniévad meghívottjaként ismerkedett meg. Jelenléte, a társulattal való közös munkája a folyamatos újítás és megújulás jegyében jelentős állomás az intézmény életében. 

Gerhart Hauptmann Nobel-díjas német drámaíró neve első ízben szerepel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház műsorán. A német naturalizmus egyik legjelentősebb alakjának tragikomédiájában, A patkányokban a szereplők közti konfliktus két síkon bontakozik ki: saját élethazugságaiknak válnak áldozatává, miközben zajlik a vita a régi és az új színházi formákról, az önmegvalósítás lehetőségeit kutatva.

Ajánló: Jette John gyerekre vágyik. A kisfia meghalt. 8 napos volt. A férje építőmester, szinte soha nincs otthon. Egy nap találkozik Paulina Piperkarckával. A lengyel cselédlány terhes. A vőlegénye elhagyta. Jette megveszi tőle a gyereket, és a sajátjának mondja. A hazatérő John nagyon meglepődik, de aztán átadja magát a váratlan örömnek. A szülés utáni sokkból magához térve, Paulinát furdalja a lelkiismeret, és látni akarja a gyereket. Jette elzavarja. Megbízza az öccsét, Brunót, hogy ijesszen rá a lányra. Bruno megöli Paulinát. Jette öngyilkos lesz. Johnék tragédiájához Hassenreuter levitézlett színigazgató családja, és maszek színi tanodája asszisztál. Jette takarítja a színigazgató jelmezkölcsönzőjét a padláson. Itt nézi végig Hassenreuter lánya, Walburga, Paulina vajúdását, és az apja találkáját régi szeretőjével. De ő is idevárja szerelmét, a színészethez vonzódó, kiugrott teológushallgatót, Spittát. És itt folyik komikusan ádáz vita a régi és új színházról.

A szereposztás: László Csaba, Fülöp Bea, Kádár Noémi, Bartha László-Zsolt, Kovács Botond, Szabadi Nóra, Henn János, Kádár L. Gellért, Csíki Szabolcs, Galló Ernő, Berekméri Katalin, Varga Balázs, Simon Boglárka-Katalin, B.Fülöp Erzsébet, Meszesi Oszkár, Bartha László-Zsolt, Tollas Gábor.

Rendező: ZSÓTÉR SÁNDOR; Díszlettervező: AMBRUS MÁRIA; Jelmeztervező: BENEDEK MARI; Fordító-dramaturg: UNGÁR JÚLIA.

A premierre 2019. március 8-án, pénteken 19.30-tól kerül sor a Kisteremben. Érvényesek a Bernády György mecénásbérletek. Következő előadás: március 9., szombat 19.30. 

14 éven felülieknek ajánlott előadás. 

Az előadáshoz a jelmezeket az Elizabeth Shine Outlet szolgáltatta.Jegyek válthatók a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (keddtől péntekig 12.00-17.30 óra között, telefon: 0372 951 251), a Színházban működő jegypénztárban (keddtől péntekig 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával, telefon: 0365 806 865) valamint online, a www.biletmaster.ro  honlapon.

Havi műsor

Augusztus - 2019
V H K S C P S
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
ZSÓTÉR SÁNDOR RENDEZÉSÉBEN  HAUPTMANN: A PATKÁNYOK,  MAROSVÁSÁRHELYEN

Teatrul Național Târgu-Mureș
este o instituție subordonată
Ministerului Culturii și Identităţii Naţionale

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház
fenntartója a
Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma