ÚJ FŐSZEREPLŐ A LOVAKAT LELÖVIK, UGYE? ELŐADÁSBAN

11.01.2019
ÚJ FŐSZEREPLŐ  A LOVAKAT LELÖVIK, UGYE? ELŐADÁSBAN

A Tompa Miklós Társulat A lovakat lelövik, ugye? című előadásában januártól Gloria szerepét Varga Andreától Gecse Ramóna veszi át. A szerepátvétel okáról Varga Andreát kérdeztük: 

Varga Andrea: Jelenleg egészen más „főszerep” vár rám, hiszen egy új élethelyzet előtt állok, hamarosan kétgyermekes anya leszek. Ez az örömteli oka annak, hogy el kell bú-csúznom Gloriától. 

Mi történik a többi előadással, amiben játszol?

Varga Andrea: Van olyan előadás, amelybe dramaturgiailag még belefér, hogy elkez-dett kerekedni a pocakom, ezeket az előadásokat tovább játszom. Gloria nem ilyen szerep, az ő történetével összeegyeztethetetlen a várandósság. Másfelől, már én sem tudok lelkileg azonosulni a szereplővel, hiszen ilyenkor az anyában működésbe lép egy ösztönös védekező és védelmező reflex. 

Milyen érzés „átörökíteni” Gloria szerepét? 

Varga Andrea: Az első felújító próbán még reflexszerűen válaszoltam a végszavakra, aztán hamar tudatosítottam magamban, hogy ez már nem az én történetem. Ezeken a pró-bákon kissé olyan érzésem volt, mintha két oldalról fognánk Gloria kezét, aztán én bizton-ságban el tudtam engedni, mert Rami egy nagyon szép életet és történetet adott hozzá. 

Az előző gondolatból következik a Gecse Ramónához intézett kérdés. Milyen érzés „átörökölni” Gloria szerepét?

Gecse Ramóna: Új helyzet ez számomra, egy új kihívás, ugyanis ez az első alkalom, hogy valakitől átveszek egy szerepet. Mindig szerettem ismeretlen helyzetekben kipróbálni magam. Ilyenkor derül ki számomra, hogy épp milyen formában vagyok. Az izgalom a féle-lemmel keveredik bennem.  

A beugrás egészen más típusú munkát feltételez a színész részéről, hiszen ilyenkor nincs lehetőség heteken át próbálva keresgélni és építkezni. Hogyan tudod megalkotni és a kész előadás struktúrájába illeszteni Gloriát mindössze néhány próbával?

Gecse Ramóna: Én magam sem tudom, nincs erre egy recept, amit előkapsz és alkal-mazod, talán ettől szép ez. A két napos intenzív próbafolyamat alatt a szöveggel, a színé-szekkel, a rendezővel, a feladattal, Gloriával és önmagammal kivételes találkozásom volt. Igyekeztem figyelni és jelen lenni, nyitott maradni és reagálni az impulzusokra, amelyeket a többiektől kapok. Sokat jelentett számomra az, hogy, bár szűk volt az idő, a rendező kíváncsi volt rám. Azt kérte tőlem, hogy a már meglévő struktúrába belehelyezkedve a magam Gloriáját keressem meg. Andrea is ott volt mellettem, nagyon fontos volt a támogatása. Ugyanígy a közvetlen partnerem, Balázs türelme nélkül is nehéz lett volna ezt végigcsinál-nom, hiszen tőlem más impulzusokat kapott. Örülök minden olyan helyzetnek, amikor kide-rül, hogy a színház csapatmunka.

Hogyan dolgozol a rendezővel egy ilyen intenzív, főleg részpróbákból álló folyamat-ban?  Miben lesz hasonló és miben más az általad játszott Gloria? 

Gecse Ramóna: Több alkalommal is találkoztam a rendezővel, sokat beszélgettünk, feladatokat kaptam, hogy valamilyen módon én is bejárhassam azt az utat, amelyet a többi-ek már bejártak. Talán legnagyobb erénye egy ilyen helyzetnek, hogy nincs idő a mellébeszélésre. Nincs idő a körülményeskedésre. Gondolom, a rendező számára is nagy feladat volt beengedni az előadásba valaki mást, és újraépíteni egy már megalkotott történetet.

Hogy miben lesz más az én Glóriám? Talán abban, hogy én egy másik ember vagyok: más idegrendszerrel, más tapasztalattal, más fájdalmakkal. A keserűség, eljutni az elhatározásig, hogy a megváltás Gloria számára a halál, számtalan úton járható be.***

Horace McCoy: A lovakat lelövik, ugye? című regényének színpadi adaptációját a fiatal ren-dezők számára meghirdetett pályázat nyertes projektjeként Mădălin Hîncu rendezésében mutatta a Tompa Miklós Társulat.

Következő előadások: január 13., vasárnap 19.30 és január 14., hétfő 19.30 óra - Kisterem

Jegyek válthatók a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kultúrpalotában működő jegyirodájá-ban (telefon: 0372 951 251), a Színházban működő jegypénztárban (telefon: 0365 806 865) és online: a www.biletmaster.ro  honlapon.

Havi műsor

Február - 2019
V H K S C P S
  01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27 28  
péntek, 08. február 2019
vasárnap, 10. február 2019
hétfő, 11. február 2019
péntek, 15. február 2019
szerda, 20. február 2019
csütörtök, 21. február 2019
péntek, 22. február 2019
szombat, 23. február 2019

HÚSVÉT /2017/

 Tovább

A Magyar Költészet Napja 2017

 Tovább

Tanai Bella emlékére

 Tovább

Norbert Rakowski a Színházról

 Tovább

Piotr Ratajczak a Színházról

 Tovább

Miklósa Erika a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban

 Tovább

Olbrin Joachim csodálatos utazása - trailer

 Tovább

Parti Nagy Lajost kérdeztük a színházról

 Tovább

PEZSGŐ: A kisfiú meg az oroszlánok

 Tovább

2016/2017-es évadkezdés

 Tovább

A 71. évad bemutatói

 Tovább

A JÁTSZMA VÉGE Pezsgő

 Tovább

Mucsi Zoltánt kérdeztük a színházról

 Tovább

Húsvéti köszöntő

 Tovább

Rendezés trailer

 Tovább

PEZSGŐ: Sirály

 Tovább

Tasnádi Csaba a száz éves Csárdáskirálynőről

 Tovább

Szabó Ducit 95. születésnapján köszöntötte a Tompa Miklós Társulat

 Tovább

Karamazovok trailer

 Tovább

A nyugalom / Tihna trailer

 Tovább

PEZSGŐ: About Übü

 Tovább

Al Di Meola Marosvásárhelyen

 Tovább

Pezsgő - Tartuffe bemutató

 Tovább

Bartis Attila: A nyugalom, rendező: Radu Afrim

 Tovább

FIGARO - Marosvásárhelyi Nemzeti Színház - Tompa Miklós Társulat

 Tovább

Haumann Péter Marosvásárhelyen

 Tovább

UNITER 2014

 Tovább

Mélyben (Éjjeli menedékhely)

Tovább

Pezsgő 8 - Mélyben (Éjjeli menedékhely)

Tovább

A magyar költészet napja 2014

Tovább

Teatrul Național Târgu-Mureș
este o instituție subordonată
Ministerului Culturii și Identităţii Naţionale

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház
fenntartója a
Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma