SZÜLETÉSNAPI INTERJÚ BILUSKA ANNAMÁRIÁVAL

03.06.2014
SZÜLETÉSNAPI INTERJÚ BILUSKA ANNAMÁRIÁVAL

Ma, 2014. június 3-án Biluska Annamária színművésznőnek születésnapja van. Isten éltesse művésznő! Boldog születésnapot kívánok!

- Köszönöm szépen.

- És – érdekes egybeesésként – a mai napon egy olyan előadás szerepel a Tompa Miklós Társulat műsorán, amelynek Ön is részese. Mit jelent egy színésznőnek színpadon ünnepelni a születésnapját?

- Ez nagyon-nagyon jó dolog, pláne ebben a korban, több évtizedes pályafutással magam mögött. Nagyszerű dolog, hogy még színpadon lehetek, hogy még játszhatom csupa fiatal színész között... Még nem is egészen színészek, csak főiskolások, de olyan jól érzem magam köztük. 

 

- Áruljuk el, hogy a TWILIKE (LÁJKONYAT) című produkcióban alakítja a Mesemondó szerepét a művésznő, tulajdonképpen egy nagymama-szerű személyiséget jelenít meg Balogh Attila pályája elején levő rendező színrevitelében. Mit jelentett művészileg egy teljesen friss generációval együtt dolgozni?

- Nem csak a generáció friss, hanem az egész rendezői hozzáállás, a koncepció. Ezeknek a fiatal alkotó embereknek a bűvkörébe kerültem, és ez nagyon izgalmas.

- Nehéz dolog az újszerű kihívásokra reagálni?

- Nem nehéz, inkább egy kissé furcsa az elején, ameddig megértem a koncepció lényegét és ráhangolódom az ő hullámhosszukra.

- Ők – mármint a TWILIKE (LÁJKONYAT) alkotócsapatának tagjai – próbáltak az Ön jóval korábban kidolgozott hullámhosszára ráhangolódni?

- Nem, dehogy! A mai fiatalok nem hangolódnak már senkire, meg miért is?!

- Visszatekintve volt-e korábban a pályafutásában ehhez hasonló művészi kaland, eladdig nem ismert stílussal való találkozás?

- Pályám első szakaszában öt évet dolgoztam Kecskeméten, Ruszt József színházában. Ő volt az a csodálatos, formabontó, újszerű színházi nyelvet teremtő rendező, akivel szerencsém volt dolgozni, és az meghatározó volt. Aztán következett sok más rendező, fiatalabbak-idősebbek, vegyesen, és mindegyik hozzáadott valamit a pályaképemhez... Az egyik, például, akit nagyon szerettem, akinél egy pár évvel ezelőtt játszottam a Goldoni LEGYEZŐjében és az önéletrajzi ihletésű darabjában, a DÖGben, Kiss Csaba volt. Őt azért szerettem, mert rendezésileg úgy tíz centivel a föld fölött járt, és még tudtam követni, lélekkel, ésszel, szívvel. A mostani művésztársak mondhatni furcsábbak, de érdekesebbek is.

- Az viszont figyelemre, sőt, csodálatra méltó, hogy Biluska Annamáriát több évtizedes szakmai tapasztalattal a hátterében, mindig megtalálják a fiatal, újító szellemű rendezők. Gondoljunk itt Bocsárdi László, Theodor Cristian Popescu, Bokor Péter, Parászka Miklós, vagy a már említett Kiss Csaba nevére...

- Ez mind-mind nagyon jó érzéssel tölt el. Jó mondás az a régi mondás, hogy „A színész addig él, amíg játszik, amíg színpadon van.” 

- Akkor hát: Éljen sokáig, és minél tovább legyen a színpadon, drága Biluska Annamária művésznő!!!

 Készítette: Kiss Éva Evelyn

Havi műsor

Augusztus - 2019
V H K S C P S
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
SZÜLETÉSNAPI INTERJÚ BILUSKA ANNAMÁRIÁVAL

Teatrul Național Târgu-Mureș
este o instituție subordonată
Ministerului Culturii și Identităţii Naţionale

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház
fenntartója a
Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma