SZÍNHÁZI ÉLMÉNYEK A KÖNYVVÁSÁRON

13.11.2017
SZÍNHÁZI ÉLMÉNYEK A KÖNYVVÁSÁRON

A 2017. november 16-19. között megrendezett 23. NEMZETKÖZI KÖNYVVÁSÁRNAK újból a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház ad otthont, melynek előcsarnokában és több belső helyszínén zajlanak majd rendezvények, köztük emlékezetesnek ígérkező színházi produkciók.

A könyvvásár megnyitója előtti napra időzítették november 15-én, szerdán este 7 órától az Underground teremben sorra kerülő Lelkemben gyermekkórusok című emlékestet. Az előadás a 75 éve született és fiatalon, tragikus körülmények között elhunyt marosvásárhelyi költőnek, Szőcs Kálmánnak állít emléket. A verses, zenés összeállítás a költőnek egy, már-már az elviselhetetlenségig nehéz kor szülte lírájában felrejlő szeretetvágyat, nosztalgiát hivatott megtestesíteni, miközben sejtetni igyekszik, hogy mindez egy tragikus gyermekkor megrázó élményeire épül. Rendező és zene: Király István. Az előadáson előre kiváltott, ingyenes jeggyel lehet részt venni.

Csütörtökön, november 16-án este 7 órától a Nagyteremben Shakespeare's Sonnets and Songs címmel mutat be koncert-előadást a WH formáció, Márkos Albert csellista / zeneszerző kezdeményezésére alakult. Tagjai a magyar zenei élet népszerű szereplői: Sena Dagadu (akit az Irie Maffiából is ismerhetünk), Márkos Albert, Gryllus Samu és G. Szabó Hunor. Az előadás a mai zene világába emeli Shakespeare szonettjeit és dalait. A megnevezés egy monogramot takar: Shakespeare nyomtatásban megjelent szonettjeit egy titokzatos Mr. W. H.-nak ajánlotta, kinek kiléte – akárcsak a szonettek tartalma – mindmáig viták tárgyát képezi. Ami biztos, hogy a versekből izgalmas és friss zenei feldolgozások születtek, ezúttal Nádasdy Ádám vendégszereplésével, aki több Shakespeare-darab fordítójaként szakértői idegenvezetéssel gazdagítja a koncertélményt. A koncerteken keveredik a kortárs improvizatív zene, a klangfarbe musik, a free jazz, a modern jazz, az absztrakt hip-hop, a spoken word és a különböző zenetörténeti utalások, a reneszánsz emberének íródott szókimondó, sokszor szexualitással áthatott szövegeken pedig a jelek szerint nem fogott az eltelt közel 450 év. Az előadásra jegyek válthatók, és érvényesek a Bernády György mecénás bérletek.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház William Shakespeare: Julius Caesar című drámáját Silviu Purcărete rendezésében mutatja be november 17-én, pénteken este 7 órától a Nagyteremben. Shakespeare talán legkeményebb politikai drámája a Julius Caesar, amely nem csak hibátlan éleslátásával, hanem meglepő időszerűségével nyűgöz le. Brutus és köztársaság-párti szenátor társai a közjó nevében szerveznek összeesküvést Caesar ellen, ám a zsarnokságra törő hadvezér meggyilkolásával nem a rend áll helyre, hanem elszabadul a pokol: polgárháború robban ki, iszonyatos romlás dúlja fel Rómát. Vajon ugyanezen az úton járunk mi magunk is az arab tavasztól a világkáoszig? Az előadásra jegyek válthatók.

Szombaton, 18-án délelőtt 11 órától a Nagyterembe zenés játék jellegű koncertre várják a zsenge korú verskedvelőket. Lackfi János Kutyából szalonna című, legújabb gyermekverskötetének darabjait – amelyek jórészt szólásversek – a Kaláka együttes zenésítette meg, hozzáidomítva a dalokat a költő kis remekeihez. Lackfi mesterien bánik a magyar nyelvvel, úgy fergetegesen játékos, hogy pillanatig sem erőlködő, ennek is köszönhető, hogy ezek a versek hangzásukban, ritmusukban és tartalmukban is tökéletesen érthetők, befogadhatók. Ezért nem csak a gyerekek, de a felnőttek is szeretni fogják majd az előadást. A Lackfi által írt szöveg – amelyből jó párat maga a költő mond el – és a dallamos, ritmusos zene egysége igazi nagy élményt ígér. Az előadásra minden jegy elkelt.

Szintén szombaton tekinthető meg délután fél négykor az Underground teremben a Bookart Kiadó Alla Rustica című dokumentumfilmje. Rendező Hajdú Farkas-Zoltán, a film készítését Tánczos Vilmos neves erdélyi néprajzkutató Elejtett szavak című kötete ihlette. Az alkotók jelenlétében zajló vetítésre ingyenes jegy kérhető.

A szombat esti program a 200 éve született Arany Jánosnak állít emléket. A Kaláka együttes – Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs – zenés estjén a költő és a zsarnokság viszonyát taglaló A walesi bárdok című allegorikus költemény mellett Arany János legismertebb versei hangoznak el, egyebek között a Családi kör, az Epilógus, A tamburás öregúr. Az együttes meghívott vendége Lackfi János költő, akinek néhány Arany-átirata is bemutatásra kerül. A veretes szövegek és a hozzájuk méltó dalok csodálatos élményt ígérnek. A Nagyteremben este 7 órakor kezdődő előadásra jegyek válthatók. 

Jegyek válthatók, illetve ingyenes jegyek kérhetők a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (hétköznap 12.00-17.30 óra között, telefon: 0372 951 251) és a Színházban működő jegypénztárban (hétköznap 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával, telefon: 0365 806 865). Online vásárlás a www.biletmaster.ro  honlapon.

Havi műsor

április - 2018
V H K S C P S
01 02 03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
szerda, 04. április 2018
csütörtök, 05. április 2018
péntek, 06. április 2018
szombat, 07. április 2018
kedd, 10. április 2018
kedd, 17. április 2018
csütörtök, 19. április 2018
kedd, 24. április 2018
vasárnap, 29. április 2018
hétfő, 30. április 2018

HÚSVÉT /2017/

 Tovább

A Magyar Költészet Napja 2017

 Tovább

Tanai Bella emlékére

 Tovább

Norbert Rakowski a Színházról

 Tovább

Piotr Ratajczak a Színházról

 Tovább

Miklósa Erika a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban

 Tovább

Olbrin Joachim csodálatos utazása - trailer

 Tovább

Parti Nagy Lajost kérdeztük a színházról

 Tovább

PEZSGŐ: A kisfiú meg az oroszlánok

 Tovább

2016/2017-es évadkezdés

 Tovább

A 71. évad bemutatói

 Tovább

A JÁTSZMA VÉGE Pezsgő

 Tovább

Mucsi Zoltánt kérdeztük a színházról

 Tovább

Húsvéti köszöntő

 Tovább

Rendezés trailer

 Tovább

PEZSGŐ: Sirály

 Tovább

Tasnádi Csaba a száz éves Csárdáskirálynőről

 Tovább

Szabó Ducit 95. születésnapján köszöntötte a Tompa Miklós Társulat

 Tovább

Karamazovok trailer

 Tovább

A nyugalom / Tihna trailer

 Tovább

PEZSGŐ: About Übü

 Tovább

Al Di Meola Marosvásárhelyen

 Tovább

Pezsgő - Tartuffe bemutató

 Tovább

Bartis Attila: A nyugalom, rendező: Radu Afrim

 Tovább

FIGARO - Marosvásárhelyi Nemzeti Színház - Tompa Miklós Társulat

 Tovább

Haumann Péter Marosvásárhelyen

 Tovább

UNITER 2014

 Tovább

Mélyben (Éjjeli menedékhely)

Tovább

Pezsgő 8 - Mélyben (Éjjeli menedékhely)

Tovább

A magyar költészet napja 2014

Tovább

Teatrul Național Târgu-Mureș
este o instituție subordonată
Ministerului Culturii și Identităţii Naţionale

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház
fenntartója a
Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma