SZÍNHÁZI ÉLMÉNYEK A KÖNYVVÁSÁRON

13.11.2017
SZÍNHÁZI ÉLMÉNYEK A KÖNYVVÁSÁRON

A 2017. november 16-19. között megrendezett 23. NEMZETKÖZI KÖNYVVÁSÁRNAK újból a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház ad otthont, melynek előcsarnokában és több belső helyszínén zajlanak majd rendezvények, köztük emlékezetesnek ígérkező színházi produkciók.

A könyvvásár megnyitója előtti napra időzítették november 15-én, szerdán este 7 órától az Underground teremben sorra kerülő Lelkemben gyermekkórusok című emlékestet. Az előadás a 75 éve született és fiatalon, tragikus körülmények között elhunyt marosvásárhelyi költőnek, Szőcs Kálmánnak állít emléket. A verses, zenés összeállítás a költőnek egy, már-már az elviselhetetlenségig nehéz kor szülte lírájában felrejlő szeretetvágyat, nosztalgiát hivatott megtestesíteni, miközben sejtetni igyekszik, hogy mindez egy tragikus gyermekkor megrázó élményeire épül. Rendező és zene: Király István. Az előadáson előre kiváltott, ingyenes jeggyel lehet részt venni.

Csütörtökön, november 16-án este 7 órától a Nagyteremben Shakespeare's Sonnets and Songs címmel mutat be koncert-előadást a WH formáció, Márkos Albert csellista / zeneszerző kezdeményezésére alakult. Tagjai a magyar zenei élet népszerű szereplői: Sena Dagadu (akit az Irie Maffiából is ismerhetünk), Márkos Albert, Gryllus Samu és G. Szabó Hunor. Az előadás a mai zene világába emeli Shakespeare szonettjeit és dalait. A megnevezés egy monogramot takar: Shakespeare nyomtatásban megjelent szonettjeit egy titokzatos Mr. W. H.-nak ajánlotta, kinek kiléte – akárcsak a szonettek tartalma – mindmáig viták tárgyát képezi. Ami biztos, hogy a versekből izgalmas és friss zenei feldolgozások születtek, ezúttal Nádasdy Ádám vendégszereplésével, aki több Shakespeare-darab fordítójaként szakértői idegenvezetéssel gazdagítja a koncertélményt. A koncerteken keveredik a kortárs improvizatív zene, a klangfarbe musik, a free jazz, a modern jazz, az absztrakt hip-hop, a spoken word és a különböző zenetörténeti utalások, a reneszánsz emberének íródott szókimondó, sokszor szexualitással áthatott szövegeken pedig a jelek szerint nem fogott az eltelt közel 450 év. Az előadásra jegyek válthatók, és érvényesek a Bernády György mecénás bérletek.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház William Shakespeare: Julius Caesar című drámáját Silviu Purcărete rendezésében mutatja be november 17-én, pénteken este 7 órától a Nagyteremben. Shakespeare talán legkeményebb politikai drámája a Julius Caesar, amely nem csak hibátlan éleslátásával, hanem meglepő időszerűségével nyűgöz le. Brutus és köztársaság-párti szenátor társai a közjó nevében szerveznek összeesküvést Caesar ellen, ám a zsarnokságra törő hadvezér meggyilkolásával nem a rend áll helyre, hanem elszabadul a pokol: polgárháború robban ki, iszonyatos romlás dúlja fel Rómát. Vajon ugyanezen az úton járunk mi magunk is az arab tavasztól a világkáoszig? Az előadásra jegyek válthatók.

Szombaton, 18-án délelőtt 11 órától a Nagyterembe zenés játék jellegű koncertre várják a zsenge korú verskedvelőket. Lackfi János Kutyából szalonna című, legújabb gyermekverskötetének darabjait – amelyek jórészt szólásversek – a Kaláka együttes zenésítette meg, hozzáidomítva a dalokat a költő kis remekeihez. Lackfi mesterien bánik a magyar nyelvvel, úgy fergetegesen játékos, hogy pillanatig sem erőlködő, ennek is köszönhető, hogy ezek a versek hangzásukban, ritmusukban és tartalmukban is tökéletesen érthetők, befogadhatók. Ezért nem csak a gyerekek, de a felnőttek is szeretni fogják majd az előadást. A Lackfi által írt szöveg – amelyből jó párat maga a költő mond el – és a dallamos, ritmusos zene egysége igazi nagy élményt ígér. Az előadásra minden jegy elkelt.

Szintén szombaton tekinthető meg délután fél négykor az Underground teremben a Bookart Kiadó Alla Rustica című dokumentumfilmje. Rendező Hajdú Farkas-Zoltán, a film készítését Tánczos Vilmos neves erdélyi néprajzkutató Elejtett szavak című kötete ihlette. Az alkotók jelenlétében zajló vetítésre ingyenes jegy kérhető.

A szombat esti program a 200 éve született Arany Jánosnak állít emléket. A Kaláka együttes – Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs – zenés estjén a költő és a zsarnokság viszonyát taglaló A walesi bárdok című allegorikus költemény mellett Arany János legismertebb versei hangoznak el, egyebek között a Családi kör, az Epilógus, A tamburás öregúr. Az együttes meghívott vendége Lackfi János költő, akinek néhány Arany-átirata is bemutatásra kerül. A veretes szövegek és a hozzájuk méltó dalok csodálatos élményt ígérnek. A Nagyteremben este 7 órakor kezdődő előadásra jegyek válthatók. 

Jegyek válthatók, illetve ingyenes jegyek kérhetők a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (hétköznap 12.00-17.30 óra között, telefon: 0372 951 251) és a Színházban működő jegypénztárban (hétköznap 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával, telefon: 0365 806 865). Online vásárlás a www.biletmaster.ro  honlapon.

Havi műsor

Október - 2018
V H K S C P S
  01
02
03
04 05 06
07 08 09 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
24
25 26 27
28
29
30
31
 
kedd, 02. október 2018
péntek, 12. október 2018
vasárnap, 14. október 2018
szerda, 17. október 2018
vasárnap, 21. október 2018
szerda, 24. október 2018
hétfő, 29. október 2018

HÚSVÉT /2017/

 Tovább

A Magyar Költészet Napja 2017

 Tovább

Tanai Bella emlékére

 Tovább

Norbert Rakowski a Színházról

 Tovább

Piotr Ratajczak a Színházról

 Tovább

Miklósa Erika a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban

 Tovább

Olbrin Joachim csodálatos utazása - trailer

 Tovább

Parti Nagy Lajost kérdeztük a színházról

 Tovább

PEZSGŐ: A kisfiú meg az oroszlánok

 Tovább

2016/2017-es évadkezdés

 Tovább

A 71. évad bemutatói

 Tovább

A JÁTSZMA VÉGE Pezsgő

 Tovább

Mucsi Zoltánt kérdeztük a színházról

 Tovább

Húsvéti köszöntő

 Tovább

Rendezés trailer

 Tovább

PEZSGŐ: Sirály

 Tovább

Tasnádi Csaba a száz éves Csárdáskirálynőről

 Tovább

Szabó Ducit 95. születésnapján köszöntötte a Tompa Miklós Társulat

 Tovább

Karamazovok trailer

 Tovább

A nyugalom / Tihna trailer

 Tovább

PEZSGŐ: About Übü

 Tovább

Al Di Meola Marosvásárhelyen

 Tovább

Pezsgő - Tartuffe bemutató

 Tovább

Bartis Attila: A nyugalom, rendező: Radu Afrim

 Tovább

FIGARO - Marosvásárhelyi Nemzeti Színház - Tompa Miklós Társulat

 Tovább

Haumann Péter Marosvásárhelyen

 Tovább

UNITER 2014

 Tovább

Mélyben (Éjjeli menedékhely)

Tovább

Pezsgő 8 - Mélyben (Éjjeli menedékhely)

Tovább

A magyar költészet napja 2014

Tovább

Teatrul Național Târgu-Mureș
este o instituție subordonată
Ministerului Culturii și Identităţii Naţionale

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház
fenntartója a
Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma