„KERESEM MAGAMBAN A SZEREPEKET”

01.10.2014
„KERESEM MAGAMBAN A SZEREPEKET”

Interjú Simon Boglárka-Katalin színművésznővel

- SIMON BOGLÁRKA-KATALIN a 2014/5015-ös évadban a Tompa Miklós Társulat tagjaként kezdi színházi pályafutását. Mi vonz a XXI. század elején egy fiatal lányt a színi pályára?

- Engem valami miatt már kiskorom óta vonzott a színház. Ahogy beszélni kezdtem, már „színünő” akartam lenni. Így mondtam: színünő. Hogy mi vonz, azt tulajdonképpen nem is tudnám megmondani. Kiskoromban valami gyönyörűségnek láttam a színházat. Valahogy elképzelhetetlennek tartottam, hogy egy ember feláll a színpadra és megtörténik, ami megtörténik, úgy, hogy én „ha nem hiszem is, egy kicsit hiszem”. És engem elkezdett ez érdekelni. A felvételi végül is hirtelen jött döntés volt, bár utolsó pillanatban megtorpantam, másfele akartam menni. Aztán hagytam, hogy történjen, ami történik... És ahogy telnek az évek, úgy érzem, hogy én ezt szeretem csinálni. Pillanatnyilag jól érzem magam ebben, hogy keresgélek, keresem magamban a szerepeket, és azon dolgozom, hogy át tudjak adni embereknek történeteket, sorsokat.  Pillanatnyilag valahol itt állok...

- Mit jelent „társulati tagként” kezdeni a pályát, miközben a „szabadúszó művész” státusa sokkal nagyobb szabadságot kínál?

- Nem tudom, mit jelent. Nem érzem még ezt a történetet magaménak. A „társulat” teljesen más, mint az a közösség, amiben én eddig dolgoztam. Mások az erőviszonyok, másképp viszonyulnak egymáshoz az emberek, a színészek, a műszak... Van egy teljesen más konstrukció, mint amit én megszoktam, megszerettem. Még nem tudom, hogy hogyan tudok létezni ebben... Ki kell próbálnom, és úgy tűnik, hogy ki fogom próbálni.  Úgy gondolom, hogy a szabadúszásban egy másfajta alkotói szabadságot kap az ember. Azt a munkát vállalja, ami saját megérzése szerint hasznos számára a színészi kiteljesedéshez. De kétoldalú a dolog, mert lehet, hogy valaki el tudja dönteni, hogy számára mi a jó, ám lehet, hogy kell egy „külső szem”, aki irányít, hogy ez a következő lépcsőfok, amit meg kell lépned. Ezért jó, ha van egy vezető, aki figyeli, hogy mi történik a színésszel...

- Ez esetleg legyen egy társulatvezető, egy rendező, egy mentor, egy barát, akivel közösen lehet gondolkodni? 

- Alkotótárs. Szerintem ez a megfelelő szó. Nem feltétlenül rendező, vagy társulatvezető, hanem egy, jobb esetben több társ az alkotásban, akivel egy közös célt lehet meghatározni. De nem tudom, hogy ez hol hogy működik? Amit eddig tapasztaltam, az egyetemi kollégákkal a közös munkáink során – Boldogtalanok, Bugrisok, Szentivánéji álom, TwiLike, ezek színházaknál született bemutatók, illetve nyári tábor eredményei, mindegyik Balogh Attila rendezésében – az egy kiforrott alkotócsapat tevékenysége volt. Egy ilyenből bekerülni egy másik közösségbe, a magam szempontjából nagyon érdekes. Kérdés, hogy én hogy működök egy ilyen helyzetben? Úgy érzem, hogy még nagyon új vagyok, és keresem a helyem...

- A korábban említett produkciók az egyetemi évek alatt készült  munkák voltak. Ezek sorában szerepel egy kortárs költészetet promováló projekt is. Hogyan valósul az meg, hogy ifjú művészek ennyire tudatosan foglalkozzanak kortárs irodalommal?

- Az egy hirtelen kialakult együttműködés volt a Kultúrpart művelődési weboldallal. Ők szerettek volna elkészíteni egy videó-tömböt, és az osztályunk elvállalta a közreműködést. Nem volt nehéz, mert vizsgákra készülve folyamatosan olvastunk verseket, irományokat. Számomra azért volt izgalmas ez a projekt, mert nekünk kellett megtalálni az előadandó verset, és azt is, hogy nekem mit jelent egy bizonyos vers, és hogy én hogyan tudom értelmezni, képileg megfogalmazni, merthogy a versek „történetét”, a videó-anyagot is mi állítottuk össze. Egy író-olvasó találkozón ismerkedtem meg Halmosi Sándor költészetével, nagyon megszerettem a verseit, kaptam is akkor egy kötetet, és azt nagyon sokszor fellapozom. Most is szeretem azokat a verseket.

- A Szeget szeggel bemutatója után vagyunk immár, mely előadásban Simon Boglárka-Katalin Izabella szerepét alakította – hadd mondjuk ki – szép sikerrel. Milyen izgalmakkal járt ez a szerepformálás? 

- Nem beszélnék róla múlt időben, mert még nem állok készen ezzel a dologgal, és addig örülök, ameddig még nem vagyok „kész”. Izgalmas volt. Nagyon nehéz feladat, nagyon sokat keresgéltem gyötrődtem, kerestem a történetet, amíg ráálltam egy útra, amin el tudok indulni, amire lehetséges, hogy tudok építeni ezután, de még ebben sem vagyok biztos. Nehéz szerep, fiatal is vagyok még hozzá. Nem volt könnyű magamban megtalálni a történet hitelességét. Nekem is van egy bátyám meg egy öcsém, és elképzelhetetlen volt számomra, hogy a testvér életéért egy ilyen kompromisszumra – mint amilyenre Izabella kényszerülne – valaki ne legyen képes. Talán már értem és érzem azt a hihetetlen erőt, ami ebben a nőben van, amiben hisz, de érdemes végiggondolni, hogy mit miért áldoz fel valaki... 

- Tadeusz Bradecki rendező mennyiben tudott segíteni a szerep értelmezésében, formálásában?

- Én ezt a próbafolyamatot elsősorban a rendező miatt szerettem nagyon. Számomra egyértelműen pozitív találkozás volt. Az a türelem, az az alázatosság, ahogy Bradecki a színésszel bánik, az tanulandó és megbecsülendő. A célja az volt, hogy „megtörténjen” a színpadon valami, és nagyon jó alapokat adott ahhoz, hogy megérezzem, mi az aminek meg kell történnie, és hogyan tudom ezt kifejezni.

- Sok sikert kívánok továbbra is!

Lejegyezte: Kiss Éva Evelyn

 

SIMON BOGLÁRKA-KATALIN

- születési hely és idő Marosvásárhely, 1992. június 8.- 2013-ban szerzett alapfokú színészi oklevelet a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen, ahol jelenleg magiszteri képzésben vesz részt- a 2014/2015-ös évadtól a Tompa Miklós Társulat tagjaSimon Boglárka Katalint legközelebb 2014. október 30-án, csütörtökön 19 órától láthatják a Marosvásárhelyi Nezemzeti Színház színpadán W. Shakespeare: Szeget szeggel című előadásában Tadeusz Bradecki rendezésében. 

Havi műsor

Augusztus - 2019
V H K S C P S
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
„KERESEM MAGAMBAN A SZEREPEKET”

Teatrul Național Târgu-Mureș
este o instituție subordonată
Ministerului Culturii și Identităţii Naţionale

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház
fenntartója a
Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma