Magyar Virtus

  Magyar Állami Népi Együttes
  Hagyományok Háza


  MAGYAR VIRTUS

  Kodály-emlékek  A magyar néptánc egyik legsajátosabb és legegyedibb megnyilvánulása a férfi táncok virtuozitása, dinamizmusa, amely virtus, férfiúi „hősiesség” nélkül nem táncolható hitelesen. Ez a táncos magatartás, érzelmi fűtöttség azonban nem csak a férfiak sajátja.
  Ugyan árnyaltabban, de megjelenik mind a páros, mind a női táncokban is. Az előadás folyamatosan változó képeiben a magyarság paraszti hagyományainak kavargó sokszínűsége tűnik fel: a férfi táncok akrobatikussága, a lánytáncok lírája, a páros táncok formagazdagsága. A népzenei kultúra legszebb dallamai hol tánckíséretként, hol bravúros szólókként, hol fergeteges zenekari játékként jelennek meg, bizonyítva a zenészi „virtuskodás” természetességét is.
  Az előadás Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző, zenetudós és pedagógus életműve előtt is tiszteleg. A produkció egymást váltó képeiben döntő módon olyan tájegységek, falvak zenéi, dalai, táncai jelennek meg, hangzanak el, ahol a mester gyűjtött és műveihez inspirációt nyert.


  Előadja: a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara

  Szólót énekel: Szerencsés Martina

  Zenei szerkesztő: Pál István Szalonna

  Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor

  Havi műsor

  Július - 2019
  V H K S C P S
    01 02 03 04 05 06
  07 08 09 10 11 12 13
  14 15 16 18 19 20
  21 22 23 24 25 26 27
  28 29 30 31  
  Magyar Virtus

  Teatrul Național Târgu-Mureș
  este o instituție subordonată
  Ministerului Culturii și Identităţii Naţionale

  A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház
  fenntartója a
  Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma