Lift

  • Lift
  • Lift
  • Lift
  • Lift
  • Lift
  • Lift

boys will be boys

 

A lift a legkisebb olyan tér, ahol szorosan lehetünk egymás mellett anélkül, hogy kapcsolatba kerülnénk. A lift mindig tart valahová. Mehet fölfelé, mehet lefelé, de ha egyszer csak ELAKAD, akkor bármi megtörténhet…

 

Előadók: Deák Zoltán, Szekrényes László, Veres Nagy Attila

Koreográfus: Fehér Ferenc

Zene: Fehér Ferenc

Fénytechnikus: Szabó Huba

Hangtechnikus: Chirițescu György

Öltöztetőnő: Both Melinda

Ügyelő: Bartók Enikő


Ferenc Fehér, budapesti táncos és koreográfus, a magyar kortárs táncművészet egyik meghatározó alakja. Produkcióinak, fellépéseinek számottevő része külföldi színpadokon jön létre, számos hazai és külföldi díjban, elismerésben részesült az évek során. Virtuozitása, a különféle táncos iskoláktól való függetlensége, akrobatikus képességei, fizikai ereje és szuggesztivitása a magyar táncművészet egyik legizgalmasabb alakjává avatják. 2013-tól visszatérő alkotó az M Studio-nál.

/Mély ösztönösséget sejtető mozgása önállító kitárulkozással párosul. Ez az intenzív jelenlét, amit nem lehet válasz nélkül hagyni. Zavartan köhécselni kell vagy megbabonázottan bámulni a folyamatosan mozgásban lévő testre./ (Balkon, 2002/07,08)

A 2005-ben alakult M Studio egy sajátos színházi nyelvet követő társulat, melynek székhelye Sepsiszentgyörgyön található. Mozgásszínházi társulatként olyan műfajt képvisel, amely Romániában egyedülálló illetve olyan sajátos nyelven beszél a világról, amely a fizikai színház, a kortárs tánc, a költői színház, a vizualitás és a próza közötti hullámzásból születik meg.Kritika részletek

• Szerző: Szerda Zsófi

hetnap.rs/cikk/A-tizedikrol-a-foldszintre-es-vissza-26355.html

A tizedikről a földszintre és vissza

Egy dinamikus, precíz, jól olvasható előadás a Lift (...)

Hiszen férfiakról szól ez az előadás. És mit láttunk a színpadon? Három férfit, aki belép ebbe a kis térbe, majd a végén kilép. Mindaz, ami történik velük, az csak ott történik meg. Három üzletembert látunk, három öltönyöst, akik egy liftben zötyögnek, egy közös térben, buszban, villamoson, metróban, nagyvárosban zötyögnek. Látjuk azt a képet, amelyet mutatni szeretnének magukról, de látjuk a belső frusztrációik, a lelki rezdüléseik kivetülését is. Látszólag jegyzetelnek, és nyugodtak, de belül szétfeszíti őket a stressz és az ideg. A három táncosnak egyáltalán nincs könnyű dolga ebben az aprócska, kétszer kétméteres térben, hiszen nem hagyhatják el azt, ott kell táncolniuk, ott kell mozogniuk. Olyan ez, mint a leszűkült élettereink, a nagyvárosok aprócska garzonlakásainak fojtogató falai. Eszembe is jut Amai, a mongol barátom mondata: „Milyen furcsa, hogy itt ilyen közel laktok egymáshoz... Belátok a szomszéd ablakán, és látom az életét.” És valóban.

• Szerző: Varga Anikó

https://www.reflexfest.ro/hu/news/pont/

 Fehér Ferenc koreográfiájának hívó szava egyszerre konkrét és elvont: az üzleti-ipari környezet, a lift modern, semleges tere, az átmenetiség, kihagyás, szuszpansz állapotai, az utazással töltött holt idő, amely a fantáziajátékokra nyílik, a bezártság mind-mind eszünkbe juthat róla. Alig 2×2 méteres a tánctér, ahová a kezdésre váró, öltönyben ácsorgó három táncos belép, hogy kezdetét vegye egy sűrű, intenzív utazás. Fehér nem csak a térrel sűrít, hanem a fényhasználattal is: pont a belépés mozdulatát nem látjuk, hirtelen lesz sötét, és egy pillanat múlva a három menedzser-figurát már a várakozás unott pózaiban pillantjuk meg. A filmes snittelés felgyorsítja és kitágítja az időt; a mindennapi pózok statikusságából és a három alak elkülönüléséből finoman, fokozatosan vezet át a koreográfia az érintkezésbe, impulzív, olykor harcba forduló jelenetekig fokozódva. A komoly férfiúkból előbukkannak a játszó- és küzdőtéren bunyózó kisfiúk, akik véresen vicces Mortal Kombat-bemutatót tartanak a homokozóban. Amiből Fehér szintén hirtelen fényváltással lép vissza a mobiljukat görgető, maguk elé bámuló felnőttekhez. Asszociatív, vicces, jól kidolgozott munka a Lift, azt éreztem, hogy a mozgás komplexebb megfogalmazását tükrözi Fehér előző M Studiós koreográfiáihoz képest, ami vélhetően a sokadik közös munka hozadéka is.

Havi műsor

Október - 2019
V H K S C P S
  01 02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28
29
30
31
 
kedd, 08. október 2019
szerda, 09. október 2019
csütörtök, 10. október 2019
péntek, 11. október 2019
szombat, 12. október 2019
kedd, 15. október 2019
szerda, 16. október 2019
csütörtök, 17. október 2019
péntek, 18. október 2019
vasárnap, 20. október 2019
kedd, 22. október 2019
vasárnap, 27. október 2019
hétfő, 28. október 2019
csütörtök, 31. október 2019
Lift

Teatrul Național Târgu-Mureș
este o instituție subordonată
Ministerului Culturii și Identităţii Naţionale

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház
fenntartója a
Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma